|
a töklámpástól a tökösrétesig
2004.10.27. 19:32
A Halloween-ünnep szokásait lassan mi is átvesszük, de ha nem is öltözünk be szellemnek vagy boszorkánynak, nagyszerű időtöltés a töklámpás készítése vagy tökös ételek főzése.
A tökféléket már vagy 10 ezer éve ismerik, Közép-Amerikából, Mexikóból származnak. A kétlaki töknek több mint 800 fajtáját termesztik, étkezési, takarmányozási célból, de van ahol edények is használják tartósabb fajtájukat. A tök sok hasznos tulajdonsága mellett egészséges is, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő erővel bír, ezenfelül vitaminokat is tartalmaz. A tökmag igen gazdag tápanyagokban, zsírjai igen értékesek, merthogy 80 százalékban telítetlen növényi zsírsavakat tartalmaz, azaz ideális táplálék! A tökmag tápanyagai révén féreghajtónak sem utolsó, és a prosztatabántalmak kezelésében is kiemelkedő lehetőséggel bír.
Mostanában kezd el érni a tök, akkor jó ugyanis, ha az első fagyokat még a földön tölti, utána lesz igazi a színe, hamvas a héja, édes a húsa. Már be lehet szerezni a télre való sütőtököket, melyeket két hétig tartsunk 25-30 fokos helyiségben, hogy a héja kemény legyen, utána már tárolhatjuk hideg helyen.
Híresebb tökfajták: Jack O'Lantern, Roter Zentner, Jack Bee Little, Indian, Türkenbund, Muskat de Provance, Butternuss.
| |